Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/vhosts/le-one.nl/httpdocs/index.php on line 91 Le One

Ziekteverzuim terugdringen

Een hoog percentage ziekteverzuim is kostbaar voor de werkgever en de werknemers zijn ook gebaat bij een zo goed mogelijk "totaal beleid" om dit terug te dringen.

Door het uitvoeren van een totaal beleid, kan ik met enige zekerheid garanderen dat de kosten gerelateerd aan het ziekteverzuim teruggedrongen zullen worden.

Totaal beleid

Het terugdringen van een hoog percentage ziekteverzuim behoeft mijn inziens een totaal beleid waarmee de organisatie op een structurele wijze "gezonder" wordt. Mijn aanpak kent drie stappen:

  • problematiek in kaart brengen
  • in gezamenlijkheid plan van aanpak opstellen
  • helpen met uitvoeren
Uiteraard wordt het traject maatwerk, waardoor de hieronder beschreven stappen slechts een idee kunnen geven hoe uw traject eruit zal komen te zien.

Dit traject kan een korte doorlooptijd hebben (maximaal twee maanden) of juist een gewenste spreiding over bijvoorbeeld een jaar. Tussen de stappen is er steeds een noodzakelijke afstemming met u als opdrachtgever.

Stap 1: Problematiek in kaart brengen

Een hoog percentage ziekteverzuim kent in elke organisatie zijn eigen oorzaken. Vaak is het een complexe problematiek die eerst in kaart gebracht dient te worden. Gekeken wordt waar de "pijn" zit. Dit kan de afdeling zijn die zich met P&O bezighoudt, organisatiebrede cultuuraspecten, werkmentaliteit bij een bepaalde afdeling, medewerkers opbouw, recente fusie, een veranderingsproces dat eeuwig lijkt te duren, een dreigende reorganisatie, etc. Door middel van audits, scans, werkgroepen, gesprekken met MT, etc. kan onderzocht worden waar de knelpunten zitten.

Stap 2: In gezamenlijkheid plan van aanpak opstellen

Na het presenteren van de bevindingen uit stap 1, zal er een actief plan opgesteld gaan worden om binnen de organisatie snel uit een neergaande spiraal te geraken. Het is effectief om met werkgroepen te werken, omdat de beste oplossingen meestal komen van mensen "op de werkvloer". Hiermee wordt ook gelijk draagvlak gecreŰerd voor de daadwerkelijke uitvoering van het plan.

Stap 3: Uitvoeren van het plan

In het plan staan concrete acties die meteen opgepakt kunnen worden. Bepaalde zaken kunnen door de werkgroepen (welke zijn ontstaan in stap 1 of 2) opgepakt worden, andere kunnen elders binnen de organisatie (bijvoorbeeld bij de P&O afdeling of het hoger management) belegd worden. De ervaring leert dat niet alles intern kan worden opgepakt, waardoor ik er zeker in de beginfase nog "bovenop zit". Dit betreft vooral het coachen van de managers (en vaak de P&O afdeling) die het nieuwe beleid moeten uitvoeren. Daarnaast is het mogelijk om via mijn netwerk een "in-house-coach" te nemen, die de huidige ziektegevallen actief gaat coachen op re´ntegratie of vertrek.